Saturday, 9 December 2017

Tolak Pengkhianat UMNO, Kesetiaan Ahli Yang Tinggi Lambang Keteguhan Parti

Image result for MAHATHIR PAKLAH DAN NAJIB

Tanggal 29 Februari 2017 rakyat Malaysia menyaksikan ‘Bapa Pemodenan Malaysia’ buat kali keduanya mengumumkan keluar daripada parti yang dulunya menjadi medan perjuangan beliau. Rakyat Malaysia menyaksikan titik hitam dalam sejarah apabila Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi bertindak sedemikian apabila menyifatkan UMNO sekarang bukan lagi parti UMNO tetapi parti Najib.

Tun Mahathir keluar dari UMNO buat pertama kalinya pada tahun 2008 semasa Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO, kemudiannya kembali menyertai UMNO sehari selepas Datuk Seri Najib diumumkan sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keenam pada 4 April 2009. Lebih dari itu, Tun Mahathir kini menyerang UMNO dan menyertai kelompok pembangkang dalam pakatan harapan.

Namun, potret beliau masih lagi jelas kelihatan di Pusat Dagangan Dunia Putra(PWTC) dan di dalam dewan keramat, Dewan Merdeka tempat beliau pernah melaungkan ungkapan ‘Melayu Mudah Lupa.


Bagi Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Hamzah Zainudin, ahli UMNO bersifat terbuka dan tidak mempunyai masalah jika potret beliau masih lagi dipaparkan sebagai simbol penghargaan dalam mengingati jasa beliau.

“Tidak kisah apa pun yang telah berlaku, yang paling penting ahli UMNO adalah mereka yang paling terbuka dan tidak timbul pun masalah untuk ‘mengugurkan’ wajah pemimpin yang telah pergi meninggalkan perjuangan yang pernah mereka pelopori selama ini.

“Ini bukti keterbukaan UMNO hari ini, kita tidak pula menyisihkan Tun Mahathir dalam sejarah perjuangan UMNO. Sekurang-kurangnya, tidak perlulah puak pembangkang khususnya dari PPBM untuk mengatakan bahawa UMNO membuang semua wajah Tun Mahathir dari bangunan ini sebagai membalas dendam terhadap apa yang dibuat Tun Mahathir kepada UMNO sejak akhir-akhir ini,” ujarnya yang juga Ketua UMNO Bahagian Larut.

Beliau turut menyifatkan jika seseorang ahli UMNO yang telah keluar dari parti lalu menentang segala perjuangan UMNO yang jelas untuk agama, bangsa dan negara maka individu terbabit adalah seorang pengkhianat.

“Jika dahulunya mereka adalah ahli UMNO, berjuang bersama UMNO tetapi selepas keluar UMNO, mereka membangkang dan menghentam segala yang UMNO lakukan …. Mereka inilah sebenarnya pengkhianat perjuangan bangsa, jadi saya nasihatkan ahli UMNO yang setia hari ini agar tidak akan mengikut telunjuk pengkhianat bangsa ini,” tambahnya.


Bagi EXCO Pergerakan Puteri UMNO, Khaidirah Abu Zahar pula menyifatkan bahawa UMNO tidak pernah menafikan jasa yang telah Tun Mahathir taburkan ketika zaman beliau sebagai Perdana Menteri dahulu.

Jadi tidak munasabah jika potret atau gambar-gambar beliau diturunkan daripada khalayak ramai kerana beliau pernah mengetuai UMNO satu ketika dulu.

“Beliau sangat hebat satu ketika dulu, jangan kita nafikan jasa beliau tetapi hari ini beliau bertindak menyerang semula perjuangan yang pernah beliau pelopori, malah lebih mengejutkan apabila beliau berdamai dan bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin pembangkang yang satu ketika dulu merupakan musuh ketatnya terutamanya dari DAP dan juga bekas anak didiknya sendiri, Anwar Ibrahim,” ujarnya

Pengerusi Kelab UMNO Wales, Muhammad Nabil Halimi juga tidak menafikan bahawa Tun Mahathir merupakan seorang yang berpengaruh besar dalam kancah politik negara.

“… tetapi apabila beliau bertindak untuk keluar dari parti, kita dapat lihat ahli-ahli UMNO tidak pernah berkurang malah yang lebih penting hari ini kita mempunyai ahli yang benar-benar setia kepada parti dan bukannya ahli yang sekadar setia kepada seseorang individu semta-mata.

“Kesinambungan dari ini adalah soal kesetiaan, saya rasa kesetiaan ahli UMNO sangat tinggi dan saya rasa tidak perlu risau kerana kesetiaan ahli UMNO akan membuatkan sesebuah parti itu lebih kuat berbanding parti-parti lain”.
Reactions: